dinsdag 17 april 2018

De Hang van Laaksum

Op 1 januari van dit jaar besloot ik na lange tijd weer eens in Laaksum te gaan kijken. Ik kwam daar in de loop der jaren regelmatig, omdat het er zo lekker stil is en absoluut niet toeristisch. Er is ook weinig vertier. Je vindt er een recreatieveldje en er staat een veredelde patattent. Je kunt gebakken vis en patat krijgen en, als je het lief vraagt, ook nog een pilsje erbij.
Ik zat met mijn rug tegen het houten hokje aan, net uit de wind met een dikke muts en een donsjack. Op die manier was het nog net uit te houden. Jan de Vries, de visser van het bootje dat ik hier getekend heb, kwam nog even langs voor een praatje. Er kwamen nog een paar mensen een frisse neus halen, de paptattent was dicht. Op de achtergrond van deze tekening staat De Hang, de voormalige visafslag/zoutloods/rokerij. In mijn vorige verslag heb ik al verteld over de schilderijen van Willem Althuis die De Hang vereeuwigd heeft. Ik heb me toen voorgenomen om eens uit te zoeken hoe het zit met deze bouwval en of er iets aan te doen is.
Op 1 april dit jaar kwam ik terug en het was me duidelijk dat het gebouwtje nu echt in slechte staat was, want er stond een Heras hekwerk omheen. Dat is vaak een verzekeringskwestie: men kan kan gewond raken als men het gebouw betreedt en dan is de eigenaar aansprakelijk.
Internet is een gemakkelijk en snel medium om aan informatie te komen en ik heb nu de feiten wel op een rijtje:
Het laatste bericht dat ik tegenkwam was van Omrop Fryslân. Het dateert van 14 juli 2016 en heeft als kop: Oude zoutloods van Laaksum wordt definitief viswinkel. Ik citeer: "De oude zoutloods in het haventje van Laaksum aan het IJsselmeer wordt een viswinkel. Verder zal er kleinschalige horeca worden toegestaan. De raad van Súdwest-Fryslân heeft daar donderdagavond een besluit over genomen. De werkgroep Historisch Warns had liever een vissersmuseum in het gebouw gehad.
De zoutloods, die eerder ook dienst deed als visafslag is eigendom van de familie Smits uit Stavoren. Het is een monument en mag daarom niet worden gesloopt.
Geschiedenis zoutloods
De voormalige zoutloods ‘De Hang’ is in 1925 gebouwd in de haven van Laaksum aan het IJsselmeer. Het pand is gebruikt om aal te zouten en te roken. Ook werd er vis verhandeld. De loods is gebouwd van kalksteen en is daarom bijzonder als monument. De eigenaar wil het verouderde gebouw restaureren naar de originele staat. Daardoor zou de geschiedenis van het gebouw weer zichtbaar blijven.
Willem van Althuis
Zoutloods ‘De Hang’ is ook nationaal bekend geworden doordat de Friese schilder Willem van Althuis een aantal schilderijen van het gebouw heeft gemaakt. Tussen 1976 en 1985 maakte hij negentien ‘Laaxum’-schilderijen." Tot zover dit citaat.
Ik vond nog een ouder bericht (waarschijnlijk uit 2013), waaruit duidelijk wordt, wie zich er allemaal tegenaan bemoeit. "Het pand is in eigendom van de erfgename van de visrokerij en het perceel is van het Wetterskip Fryslân. De zoutloods wordt gebruikt als opslag en verder niet onderhouden. Het is overgeleverd aan de elementen en in staat van verval.
November 2013 wordt de ‘Werkgroep Cultuurhistorisch Erfgoed Warns, Skarl, Laaxum’ opgericht, met als doel om het pand in goede bouwkundige staat terug te brengen. De Werkgroep wil het pand graag snel restaureren en heeft al een paar pogingen gedaan om het pand in een stichting onder te brengen, maar daar voelt de eigenaar niets voor. Deze wil het liefst een horecabestemming in het gebouw zien, echter dit is in strijd met de regels in het vigerende bestemmingsplan. Heemschut Fryslân gaat in overleg met de werkgroep proberen het gestrande proces weer nieuw leven in te blazen en wil daarna in overleg treden met de gemeente Súdwest Fryslân en de eigenaar."
Toen de gemeente Warns nog bestond (dat nu onderdeel is geworden van de gemeente Súdwest Fryslân) is De Hang een gemeentelijk monument geworden en mag er in feite niets anders mee gebeuren dan dat het in oude staat hersteld wordt. Uit het vorige bericht maak ik nu op de dat het bestemmingsplan inmiddels gewijzigd is en mag er een viswinkel in komen (waar je natuurlijk ook een visje kunt eten. Dat zullen de buren aan de overkant niet leuk vinden).
De laatste twee tekeningen dateren van 9 en 10 april 2018. Ik heb de loods op 9 april getekend en de volgende dag (voor het eerst in mijn T-shirt) het hek er omheen getekend met een acrylstift van Derwent. Omdat het zo lekker buiten was, heb ik met toen omgedraaid en het haventje met het spiegelgladde water getekend. Jan de Vries was bezig de onderkant van een roeiboot6 te schilderen en zijn broer Joop was bezig op hun visserschip zelf.Het was wat heiig weer.

4 opmerkingen:

  1. Prachtig getekend. Ik ben er vanmiddag geweest, ze zijn het aan het opknappen. Zou het toch een vis winkel worden ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De rechter heeft beslist dat de familie Smit uit Staveren in De Hang een viswinkel mogen vestigen. Ze hopen voor de zomer het gebouwtje klaar te hebben. Ik ga proberen om de voortgang van de restauratie met tekeningen bij te houden.

      Verwijderen