zondag 4 december 2016

Explore the North 2016

'Explore the North gebruikt de prachtige binnenstad van Leeuwarden als hoofdrolspeler voor een festival vol muziek, literatuur, verhalen en andere kunstvormen. Explore the North laat mensen anders kijken naar de wereld en de wereld om zich heen en laat grenzen vervagen.' (citaat uit het laatste nieuwsbericht van het festival)
Ik begon op zaterdagmiddag met een culturele expeditie. We werden in kleine groepjes door de binnenstad geleid en zagen grote namen als Gert Vlok Nel (op de zolder van een beeldend kunstenaar) of A.L. Snijders (in de kelder van museum Het Prinsessenhof) onversterkt optreden op kleine verborgen plekjes.
Voor mij was het de derde keer dat ik dit festival bezocht. De eerste keer zag ik tijdens een culturele bustocht onder leiding van Tsead Bruinja een optreden van Tsjebbe Hettinga en Sytse Pruiksma bij de Zwarte Haan, waarbij gebruikgemaakt werd van geluid-samples van het natuurgebied dat daar achter de dijk ligt.
Deze keer wilde ik het festival weergeven als Urban Sketcher.
Dat begon in het cafe van het poppodium De Neushoorn.
Na de wandeling door de binnenstad met optredens ben ik een beetje blijven hangen in de buurt van De Neushoorn. In de Arena-zaal lazen diverse schrijvers voor uit eigen werk.
Deze keer had ik kennelijk meer zin om de de literaire kant van het festival te zien. Bij Le Guess Who? was het puur muziek in alle vormen (zie vorige post).
Dus na een heerlijke pompoensoep ging ik op zoek naar het Theaterskip Bald'r.
'Ons vrachtschip ”Fiat” is 29 juni 2013, officieel in gebruik genomen als Theaterskip Bald’r. Wij hebben een half jaar hard gewerkt om dit prachtige schip een nieuwe bestemming te geven. Gebouwd in 1913 als Vrachtschip en nu 100 jaar later omgebouwd tot waar Theater!! Op het dek een groot terras en binnen een gezellig theatercafe!' (citaat van hun website)
Kom ik daar ineens de verslaggever van De SKS (skutsjesilen) die kennelijk op het schip werkt tegen, in gesprek met de eerste schrijver van die avond Willem Schoorstra!
Daarna Anne Feddema. Ik ken hem als een begenadigd schilder, maar hij blijkt een multitalent! Het was heerlijk om hem te tekenen en ondertussen te luisteren naar zijn hilarische verhalen.
Op Theaterskip Bald'r was alles in het Frysk, dus niet voor de Hollandse lezertjes van dit blog. Vooral als het voorgelezen wordt, kan ik het aardig volgen.
Tsead Bruinja had de saxofonist Bob Driessen meegenomen. De tekening is niet ingekleurd zoals de tekening van het cafe van De Bald'r, misschien komt dat later nog.
Na het optreden van Tsead Bruinja ben ik blijven zitten in het cafe en heb de tekening van het cafe afgemaakt en ingekleurd in afwachting van Tsjinlud. Zij presenteerden hun eerste cd, die ik al op het Le Guess Who? festival had gekocht. Zij waren op dat festival met de groep Ljerke (LJERKE is a Dutch-Norwegian artist in residence project, featuring the Kleefstra Bros and Sytze Pruiksma from the Netherlands and Alexander Rishaug, Hilde Marie Holsen and Michael Duch from Norway). De kern van Tsjinlud, Ljerke en Het Alvaret Ensemble zijn de broers Jan en Romke Kleefstra.
vlnr: Elmar Kuiper, Anne-Chris Bakker, Grytsje Schaaf, Jan Kleefstra, Remco Kuiper, Romke Kleefstra en niet op deze tekening want in het donker: Christiaan Kuitwaard.
Op 8 december treden de gebroeders Kleefstra met het Alvaret Ensemble op in Vechtclub XL te Utrecht. Het Alvaret Ensemble bestaat in dit geval uit: Greg Haines, Romke Kleefstra, Sytze Pruiksma, Jan Kleefstra, Olga Wojciechowska en Joana Guerra. Waarschijnlijk wordt dat ook de volgende tekening. Ik heb ze allemaal gemaakt met mijn Lamy Safari vulpen met watervaste inkt (behalve de laatste want toen was de inkt op en ik had alleen een wateroplosbare stift bij me) en ingekleurd met notenbolster, aquarelverf, goacheverf en op sommige plaatsen droge pastelkrijt.
Hieronder nog een foto van de uitreiking van de eerste cd van Tsjinlud, want daar staat rechts schilder/muzikant Christiaan Kuitwaard (een schilderij van hem staat op de hoes).
Ik moet er nog even bijzeggen dat de cd eigenlijk een hardcover boekje is met gedichten, tekeningen, foto's van alle Tsjinlud-leden.
Het boekje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten