dinsdag 20 september 2016

Sketchcrawl in Antwerpen

Afgelopen zaterdag heb ik de trein naar Antwerpen genomen om daar deel te nemen aan een sketchcrawl, georganiseerd door de Urban Sketchers Belgie.
Je gaat toch naar het buitenland, dus ik had heel goed uitgezocht welke trein, hoe laat en dat soort dingen. In Utrecht verliep het perfect: er was nog nooit een trein zo op tijd vertrokken. Er waren echter berichten dat de Nederlandse Spoorwegen werkten aan het spoor, vooral in het weekend van 17 en 18 september...
Naarmate ik dichter bij Rotterdam kwam, voelde ik me 'on top of the world'. Ook in Gouda verliep alles volgens de dienstregeling. We naderden Rotterdam en het zag er naar uit dat ik de trein van 9.08 uur naar Antwerpen ruimschoots zou halen. Ik had via Facebook met mijn andere Urban Sketchers Netherlands afgesproken op perron 7.
Disaster, de trein stopte vlak voor Rotterdam. Volgens de omroepconducteur om op een werktrein te wachten die langs moest komen...
20 minuten later kwamen we het station binnen. De trein naar Antwerpen was weg!
Als een echte Urban Sketcher pakte ik mijn 'Field Easel Art Bag' en heb staande de mensen getekend die bij een stoomtrein stonden. Er waren ook veel agenten op het perron, want hier vertrok ook de Thalys, maar zij zagen dat ik onschuldig was en constateerden dat ik dit 'eerder had gedaan'. Tegen de tijd dat ik aan de stoomtrein toe kwam, was hij weg en er kwam een bekende blauw en gele trein te staan. Ik had bijna de volgende trein naar Antwerpen gemist.
Een uur later dan gepland, was ik daar dus en dan komt het mooie van het contact via Facebook. 'Wij zijn bij het Rubenshuis', was de boodschap.
 In de tuin van het Rubenshuis heb ik dan mijn eerste tekening in Antwerpen gemaakt.
Thuis nog een beetje bijgewerkt: Lamy Safari vulpen, aquarel, droge pastel, grijze stiften en witte gel pen. A5 boekje, over 2 bladzijden.
Hier ontmoette ik dus iedereen en ik ben samen met Christien van Driel verder de stad ingegaan, tot we op een leuke kleine markt kwamen, vlak bij de Grote Markt, en besloten om daar een Colaatje te drinken en een tekening te maken.
Deze is met hetzefde materiaal gemaakt. Ik had alleen mijn 'Field Easel Art Bag' bij me.
Ook deze tekening heb ik later thuis afgemaakt.
Toen deze tekening een eind op weg was, was het tijd om naar onze 'meeting point' te gaan, waar we de rest van de Sketchers zouden ontmoeten. Dat was op een heel intiem pleintje, door een poortje in de binnenstad. Urban Sketchers Belgie had het goed geregeld! Hapjes, goedkope drankjes, WC...
Ik heb inmiddels begrepen dat er rituelen horen bij een Sketchcrawl: je laat iedereen je schetsboek zien, je wisselt het gebruik van materialen uit en uiteindelijk ga je op een groepsfoto:
Ik sta rechts achteraan...
De terugreis verliep helemaal volgens het spoorboekje...en deze keer in gezelschap van 7 andere Urban Sketchers uit Nederland!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten