dinsdag 6 augustus 2013

Recept voor het maken van lijsten

latten van 42 en 18 mm.
Speciaal voor Heere Smit en omdat het ter sprake kwam, komt hier het recept voor lijsten.
(Als je op de foto klikt, worden ze groter)

Ingrediënten:
Latten van 42 mm. bij 18 mm.
Latten van 18 mm. bij 18 mm.
Constructielijm
Spaanplaatschroeven
Zwarte acrylverf
Goldwax of tinwax

Gereedschap:
Verstekzaag
Driehoek
Lijmklemmen met tang
hoekverbinding
Kleine schaaf
Kleine (handpalm)schuurmachine
Schuurpapier
Houtrasp
Boor

hoekverbinding
Zorg dat je een goede verstekzaag hebt. Ik heb zelf een electrische zaagtafel, waarbij je de zaag precies op een hoek van 45 graden vast kunt klikken. De zaagsnede moet recht naar beneden zijn, ander passen de (lijm)vlakken niet goed op elkaar. Zaag nu eerst een hoekje van 45 graden van de 42 mm. lat. Daarna zet je een lijn op 1 cm. vanaf de rand. Op deze lijn teken je de breedte (of lengte) van het schilderij plus 5 mm. af. Door dit snijpunt teken je met behulp van de driehoek van 45 graden een lijn. Dat is ongeveer de lijn die je daarna moet zagen.
nu bijschaven en schuren
Ik zet die lijn altijd, zodat ik me niet vergis in de richting van de zaagsnede. Als je goed recht zaagt kun je om en om een lat maken. Je moet wel elke keer weer die 1 cm. lijn weer aftekenen. Als je de brede 4 latten klaar hebt, zaag je de 18 bij 18 latten. Die latten moeten straks langs die 1 cm. lijn komen te liggen. Je zaagt ze af op de lengte (of breedte) van het schilderij, plus 5 mm. plus de dikte van het hout = 18 mm. Je gaat nu eerst de hoeken van de brede latten aan elkaar lijmen met contructielijn.
lijmklemmen met tang
Dit is een Polyurethaanlijm en werkt net als Pur: het wordt keihard en vult alle onregelmatigheden op. Ik gebruik zelf lijmklemmen die je om de hoek kan klemmen. Daarmee komen de te lijmen vlakken precies op elkaar. Leg de latten plat op een tafel of de vloer. In de 18 mm. latten heb je op 3 plaatsen (einde, midden, einde) een gat geboord dat net iets kleiner is dan de schroef die je gebruikt (3 mm. schroef, 2,5 mm. boortje). Anders splijten de latten als je ze op de 42 mm. lat wilt lijmen en schroeven. De 18 bij 18 latten leg je langs de lijn van 1 cm.
lijmklem
Aan de ene kant precies op het hoekje van de snijlijn en aan de andere kant laat je hem 18 mm. oversteken. Zet alles flink in de lijm en schroef het vast.

De volgende dag kun je de lijkmklemmen verwijderen met de tang en kun je beginnen een ronde rand te schaven. Met de rasp werk je het bij en met de palmschuurmachine en schuurpapier werk je het af.

tang om de lijmklemmen aan te brengen
verschillende soorten metaalwas
Als de lijsten helemaal glad en naar je zin zijn, zet je alles (voor- en achterkant) in de zwarte acrylverf. Een paar lagen, tussendoor schuren.
De verf moet goed drogen, dus na een dag kun je er de goudwas of tinwas (voor zilver) er met een doekje opbrengen. Even laten verdampen en daarna uitwrijven met een zachte doek. Voor goud kun je beter dodekoprood zetten. Zwart is mooi in de combinatie met zilver.

Al met al: het is een enorm karwei om zelf lijsten te maken. Je moet erg precies werken en de kosten (qua tijd) haal je er niet uit. Het werk moet er netjes uit zien, daarom zet ik er altijd wel een lijst om. Het maakt een groot verschil bij een klein doekjes. Grote doeken hebben geen lijst nodig.
lijst is af
aan de achterkant wel wat slordig

1 opmerking: