maandag 29 mei 2017

Nationale sketchcrawl in Utrecht

Vorig jaar in juni deed ik voor het eerst met een sketchcrawl mee. Dat was in Den Haag met de Haagse Urban Sketchers. Een hechte groep die ik sindsdien op allerlei andere crawls door het land tegen kom. Ik kreeg toen ook te horen dat de eerst Nationale Sketchcrawl in Utrecht eind mei had plaats gevonden. En ik had daar helemaal niets van gehoord of gezien! Waarschijnlijk was ik op reis, maar toch. Ik heb de verslagen later gelezen en zag dat er 50 mensen bij elkaar waren gekomen om te schetsen in Utrecht!
Nu is het urban sketchen in korte tijd erg populair geworden, dus deze keer had ik me op tijd in geschreven. Er was maar plaats voor 100 man!
Er werden ook workshops aangeboden en omdat ik al veel in Utrecht schets, leek me dat wel nuttig. De workshop van Christiaan T Afman 'vrij tekenen met een doorlopende lijn' leek me wel wat.
Op de ochtend van zaterdag 20 mei meldden we ons onder de overkapping van het hoofdkantoor van de Rabobank. Het organiserend commte stond al klaar met een tasje met 'goodies' van allerlei sponsers.
Samen met nog 15 schetsers ben ik met Christiaan Affman mee gelopen naar de 'Inktpot', een typisch Amsterdamse Schoolgebouw vlak bij het station.

We begonnen met een 5 minutenschets. blind tekenen.
Daarna een tekening van een half uur, 10 seconden blind tekenen en 1 seconde op het papier kijken. Op A3 formaat.
Meteen mijn nieuwe pennetje uit de 'goodiebag' uit geprobeerd. De tekening is bij lange na niet af gekomen, maar als Utrechtse kan ik te allen tijde terug gaan om het af te maken. Het gebouw zal nog wel even blijven staan.
Alle 'workshoppers' op de foto
Na de workshop ben ik de stad ingelopen met een groepje sketchers. Even koffie bij het Springhavercafe. Met Clemens Maassen uit Maastricht ben ik daarna richting Oudegracht en Ledig Erf gelopen.
Dit was het eerste plekje, eigenlijk is dit al de 2e versie, want tussendoor moesten we toch echt even schuilen voor een enorme bui.
De 'schuilplek' in een portiek, iets meer naar het Ledig Erf toe en bovenaan de gracht.
Na de bui ben ik weer onderaan de gracht gaan zitten en heb iets meer door gewerkt aan de vorige tekening.
Tijd voor een glaasje wijn op het terras van de vorige tekening. Clemens bleef nog aan de gracht zitten.
Het was al snel tijd om naar de verzamelplaats op het Domplein te gaan voor het 'show' en 'foto' moment. Wat vliegt zo'n dag!
100 schetsers!
Ik sta links, onder het scheve schetsboek van Christiaan.
De uitgewerkte schetsen.
Het was een heerlijke dag. Met een aantal mensen zijn we nog gaan eten bij Grieks restaurant 'Rhodos' aan de Oudegracht.








dinsdag 16 mei 2017

Skûtsje De Lege Wâlden

Oftewel, het onfortuinlijke avontuur van het skûtsje van Terherne…

Op 22 april Is het Skûtsje De Lege Wâlden van Terherne tijdens een van de voorwedstrijden van de IFKS door een onverwachte windvlaag op de Langweerder Wielen omgeslagen en gezonken. Nog dezelfde avond is het skûtsje met behulp van een paar kraanschepen weer omhoog gehaald en is op eigen kracht naar Terherne teruggevaren. Daar kwam het terecht op de werf van Leemburg. Het linker zwaard was kapot, het roer zat scheef en er waren nog wat dingen verbogen die hersteld moesten worden.
Ik was rond die tijd weer 10 dagen in Poppenwier en de Urban Sketchers Friesland hadden op 29 april een sketchcrawl georganiseerd in Kameleondorp Terherne. Een uitstekende gelegenheid om op de werf te gaan tekenen.

Ook mijn broer Jaap tekende mee
Druk aan het werk om de onderkant meteen klaar te maken voor de zomer
Jaap, Marike en Melda Wibawa
De volgende dag ben ik terug gegaan om het schip nogmaals te tekenen. Zo'n werf is een dankbaar onderwerp.
Dit is de achterkant van het schip. Het roer hangt er nog niet aan en het witte stuk moet nog 'gehout' worden door de plaatslijke meesterschilder Theunis van der Meer, wiens specialiteit restauratiewerk is. Hij heeft het bedrijf van zijn vader overgenomen en geeft regelmatig lezingen over het restauratievak en oude verfrecepten.
Op de tekeningen is te zien dat het onkruid welig tiert en probeert om al het ijzer en beton te overheersen.
Na een paar dagen was het skûtsje zo ver dat het weer terug het water in gereden kon worden en in afwachting van dat moment ben ik de sleper van de eigenaar van de werf gaan tekenen. Het skûtsje ligt nog op de achtergrond. Vanaf eind mei zijn de giclées/prints van de tekeningen bij het winkeltje van Janneke Vellinga, de Ferwer in Terherne te zien (en eventueel aan te schaffen).
Via de rails het water weer in