maandag 20 mei 2013

Strand en schilderijen in South Bethany

Buitenatelier in South Bethany
Uitkijktoren voor onderzeeboten
South Bethany is een typisch seaside-resort. Er staan veel vakantiehuizen en aan het strand is een board-walk met winkeltjes, restaurants en een kermis. Je kunt er zelfs fish-and-chips krijgen met een flinke scheut azijn erover. Het doet me wat denken aan de Engelse badplaatsen. Alleen heb je daar vaak een mooie badplaatsarchitectuur met hotels en een pier die vergane glorie uitstralen.
Hier geen vergane glorie en het is allemaal wat luxer. Het enige dat aan geschiedenis doet denken zijn de uitkijktorens uit de 2e Wereldoorlog om U-boten te signaleren. Het dorpje is bekend als onderdeel van The Quiet Resort want noordelijker, in Rehoboth Beach en Dewey Beach is het in de zomer veel drukker en cosmoploitischer. Als buffer ligt er een State Park tussen. Ik zag  een gier op de schoorsteen van een huis en Jelle vertelde dat hier de zogenaamde kalkoengieren voorkomen. Je ziet ze ook hoog in de lucht in grote groepen rondzweven.
Het strand is prachtig. Men bouwt hier de huizen tegen het strand aan en bij Bethany South is maar een smalle duinenrij. Orkaan Sandy is meer noordelijk binnengekomen en ik zag nog grote machines die ongelooflijke hoeveelheden zand aan het verplaatsen waren om de schade te herstellen.
Degenkrab

De eerste dag dat ik ging wandelen vond ik een voor mij onbekend, intrigerend (dood) beest. Een Horse-shoe-crab. In het Nederlands is het een Degenkrab
In het natuurgebied vlak bij South Bethany komen ze eens per jaar in grote getale het strand op om veel eieren te leggen. Ze doen me denken aan de helm van een volk dat 5000 jaar geleden leefde.
Deze was al leeg gegeten en ik heb hem meegenomen om te drogen. De geur die het afgaf (alsof je in een haven vlak langs de viskotters loopt) heeft me geinspireerd tot het maken van de 3 schilderijen ;-)

Seascape 1, 30 x 40 inch (ongeveer 75 x 100 cm.)

Het eerste schilderij had ik al voor een groot gedeelte in Nederland gemaakt, van de spielatten gehaald en meegenomen. In Amerika heb ik spielatten en olieverf gekocht, het doek weer opgespannen en in South Bethany bijgewerkt.

De onderste 2 schilderijen zijn gemaakt naar aanleiding van mijn wandeltochten langs het strand.
Ik vond een babyhaai, diverse hoefijzerkrabben, een enorme aangevreten vis, waar alleen de kop en de ruggegraat nog over was en 2 kleine roggen.Heel, heel veel schelpen en haaieneieren.

Seascape 2, 16 x 20 inch (ongeveer 40 x 50 cm.)
Het strand is leeg en breed, heel in de verte lopen nog wat mensen en er staan wat vissers. De branding maakt elke keer weer andere patronen van schuim in het zand. Ik denk dat ik daar wel 50 foto's van gemaakt heb. Er valt nog veel te schilderen...

Morgenavond ga ik weer naar huis, de vakantie is voorbij.

Seascape 3, 16 x 20 inch (ongeveer 40 x 50 cm.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten