dinsdag 16 mei 2017

Skûtsje De Lege Wâlden

Oftewel, het onfortuinlijke avontuur van het skûtsje van Terherne…

Op 22 april Is het Skûtsje De Lege Wâlden van Terherne tijdens een van de voorwedstrijden van de IFKS door een onverwachte windvlaag op de Langweerder Wielen omgeslagen en gezonken. Nog dezelfde avond is het skûtsje met behulp van een paar kraanschepen weer omhoog gehaald en is op eigen kracht naar Terherne teruggevaren. Daar kwam het terecht op de werf van Leemburg. Het linker zwaard was kapot, het roer zat scheef en er waren nog wat dingen verbogen die hersteld moesten worden.
Ik was rond die tijd weer 10 dagen in Poppenwier en de Urban Sketchers Friesland hadden op 29 april een sketchcrawl georganiseerd in Kameleondorp Terherne. Een uitstekende gelegenheid om op de werf te gaan tekenen.

Ook mijn broer Jaap tekende mee
Druk aan het werk om de onderkant meteen klaar te maken voor de zomer
Jaap, Marike en Melda Wibawa
De volgende dag ben ik terug gegaan om het schip nogmaals te tekenen. Zo'n werf is een dankbaar onderwerp.
Dit is de achterkant van het schip. Het roer hangt er nog niet aan en het witte stuk moet nog 'gehout' worden door de plaatslijke meesterschilder Theunis van der Meer, wiens specialiteit restauratiewerk is. Hij heeft het bedrijf van zijn vader overgenomen en geeft regelmatig lezingen over het restauratievak en oude verfrecepten.
Op de tekeningen is te zien dat het onkruid welig tiert en probeert om al het ijzer en beton te overheersen.
Na een paar dagen was het skûtsje zo ver dat het weer terug het water in gereden kon worden en in afwachting van dat moment ben ik de sleper van de eigenaar van de werf gaan tekenen. Het skûtsje ligt nog op de achtergrond. Vanaf eind mei zijn de giclées/prints van de tekeningen bij het winkeltje van Janneke Vellinga, de Ferwer in Terherne te zien (en eventueel aan te schaffen).
Via de rails het water weer in
Geen opmerkingen:

Een reactie posten